top of page

Van snoepkraam tot podcastbedrijf: het ondernemersverhaal van Yana

Met Steven Van Belleghem in de spits zijn we deze week helemaal in ons nieuwe thema gedoken: ondernemerschap. Ook wij doen graag een duit in het zakje en delen de ins and outs van ons eigen ondernemersverhaal met jullie! Ondernemen is niet altijd rozengeur en maneschijn; daarin ben je zeker niet alleen. Een uitgelezen moment voor ons om jullie wat meer te vertellen over onze eigen stappen, valkuilen, groeipijnen en succesmomenten.

“Het ruime kader voor mijn ondernemersverhaal werd al vroeg geschetst, want ondernemen werd me met de paplepel ingegoten: mijn beide ouders zijn ondernemers, en van kinds af aan kwam ik dagelijks in contact met het ondernemerschap. Het nemen van risico’s, het blijven vasthouden aan je dromen, voluit inzetten op je plannen … maakten voor mij deel uit van het leven in een gezin met twee zelfstandige ouders.


Mijn eigen ondernemersverhaal startte in het zesde middelbaar, toen ik de leiding mocht nemen van een mini-onderneming die ik uitwerkte met een aantal klasgenoten. We moesten een idee uitbouwen, een naam bedenken, de boekhouding voeren, verkoop en marketing managen … Inspelend op vraag en aanbod op onze school, startten wij een snoepkraam op tijdens de pauzes. We verkochten aandelen van 10 euro, die bij het einde van de onderneming meer dan 50 euro waard waren. Helemaal niet slecht voor een snoepkraam, en beter nog: het leverde me best wel belangrijke inzichten op voor de toekomst. Want ik had iets fundamenteels geleerd: het uitdenken en opbouwen van zo’n idee, daar ben ik best goed in.


Ik was trots op wat ik bereikt had, maar vooral heel terughoudend: ik had in mijn leven niet alleen de positieve kanten van ondernemerschap gezien, maar ook de keerzijde van de medaille. Mijn zelfstandige ouders waren altijd aan het werk, ook op vakantie én in het weekend, en voelden na een tijd allebei de fysieke gevolgen van dat harde werk en die constante stress: mijn papa is een jaar ziek geweest, mijn mama zelfs zes jaar. Mijn besluit stond vast: ik wilde niet gaan ondernemen, want zoiets zou mij niet overkomen.


Ik startte bij L’Oréal en werkte daar ruim drie jaar met volle goesting, maar merkte dat ik het lastig begon te krijgen met orders van bovenaf. Ik besloot te stoppen bij L’Oréal om mijn eigen richting te vinden en ondertussen te gaan freelancen, en ik merkte al snel dat dat niets voor mij was. Ik miste de verantwoordelijkheid en wilde eigen ideeën uitwerken, concepten laten groeien en het heft in eigen handen nemen.


En zo komen we dus bij de stap naar die eigen coworkingspace, Girlsmode. Het oprichten van Girlsmode was voor mij het moment waarop ik me het meest ondernemend heb gevoeld in de afgelopen jaren. Ik moest afspraken maken bij de boekhouder, investeerders zoeken, panden gaan bekijken … met een grote huilbui tot gevolg, want wat deed ik mezelf toch aan? Gelukkig stonden mijn ouders als cheerleaders naast mij om mij te steunen door het hele proces heen. En toch bleef het een grote stap, want opeens moet je – als marketeer – je salesstrategie uitbouwen en op zoek naar die eerste klant.


Stapsgewijs kwamen de coworkers binnen. Twee jaar lang werkte ik er met hart en ziel, maar na die tijd begonnen de practica mij een beetje tegen te steken. Ik kreeg energie van het verbinden van mensen en van het uitbouwen van een community, maar niet van het voorzien van voldoende theezakjes of toiletpapier. Ik besloot de coworking om te bouwen tot een powerhouse, waarin coworkers konden inschrijven voor een volledig jaar. Hoewel mijn concept allesbehalve flexibel was, had ik slechts twee weken nodig om mijn volledige powerhouse te vullen. Die nieuwe insteek gaf me ademruimte, waardoor ik besefte dat grenzen stellen ook in ondernemerschap loont.


Na dat jaar verkocht ik Girlsmode, en stortte ik me vooral op 50 Koffies. De start van dat verhaal is ondertussen wel bekend: samen met Nadia wilde ik een concept uitwerken voor vrouwelijk ondernemerschap, dat we uiteindelijk pitchten bij de top van België. Die koffiegesprekken groeiden stilaan uit tot een succesvolle podcast, waardoor 50 Koffies vandaag – met diepe dalen en hoge pieken – een écht bedrijf is geworden.


De grootste les die ik uit mijn ervaringen als ondernemer leerde? Sales is alles en alles is sales. Coole branding, een hip logo of een mooi pand hebben geen enkele waarde als er op het einde van de rit geen klanten zijn die facturen betalen. Mensen actief opbellen, uit je comfortzone treden, je salesverhaal concreet maken én mensen over de streep trekken: het zijn lessen die ik geleerd heb gedurende de laatste maanden als ondernemer bij 50 Koffies. Zonder sales haal je het niet. En laat me daarin heel duidelijk zijn: jouw salesmogelijkheden stoppen niet van zodra jij je werkplek verlaat. Vergeet niet dat je ook aan sales kunt doen als je op netwerkevents verschijnt, wanneer je een testrit maakt met je nieuwe auto en zélfs als je in de kappersstoel zit.


Een tweede belangrijke les die ik leerde bij het mini-ondernemen en meermaals kon aftoetsen in de praktijk, is die van vraag en aanbod. De reden waarom onze mini-onderneming boomde, is omdat er nu eenmaal veel kinderen waren die allemaal graag snoepten én geen alternatieve toegang hadden tot snoep op school. Dat is een les die we bij 50 Koffies the hard way hebben geleerd: ons aanbod was heel mooi uitgewerkt, maar niet afgestemd op de vraag van de markt. Pas van zodra we écht leerden luisteren naar de markt, is ons aanbod aangeslagen.


Een derde les die mijn ondernemerschap heeft gekleurd is doorzetten. In het verleden werkte ik soms producten of diensten uit, die ik vervolgens – bijvoorbeeld door het uitblijven van grote interesse – stopzette, waarna ik opnieuw begon met een nieuw product of andere dienst. Net daardoor verspil je kostbare tijd en energie: zoek naar enkele producten die je kunt optimaliseren en finetunen, zonder dat je telkens opnieuw het warm water moet uitvinden. Vandaag kunnen we onze tijd en energie steken in sales, klantenbinding én productoptimalisatie, en hoeven we onze hoofden niet te breken over nieuwe producten. Met als doel vooral een antwoord te kunnen bieden op de vraag van de markt én onze producten te kunnen optimaliseren en verbeteren.”


Geïnspireerd door het verhaal van Yana? Hou dan zeker de komende nieuwsbrieven in de gaten, want ook Nadia komt aan de beurt én we hebben het over de weg van en het verhaal achter 50 Koffies. Wil jij zelf ook je ondernemersverhaal delen of je grootste lessen meegeven? Vul dan zeker onze korte vragenlijst in. Het kost je slechts twee minuutjes, en je helpt er andere ondernemers heel erg mee!

33 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page