top of page

Over dinosauriërs en het introduceren van nieuwe tools

De voordelen van het optimaliseren van je business zijn je waarschijnlijk niet vreemd, en ook in onze vorige blog kon je er al over lezen. Minder tijdverlies, lagere kosten en een hogere efficiëntie: logisch dat businessoptimalisatie the way to go is. Ook bij 50 Koffies zijn we overtuigd van het nut van optimaliseren, en we hebben bovendien ook geen schrik om daarvoor nieuwe technologieën te gebruiken. We zijn enorm nieuwsgierig naar tools die onze organisatie kunnen helpen en de structuur van ons bedrijf kunnen verbeteren.

In het verleden ondernamen we meerdere pogingen om nieuwe tools te implementeren binnen 50 Koffies; denk bijvoorbeeld aan het populaire ChatGPT. En toch voelen we ons nog steeds vastgeroest in routines die ontstaan zijn door de jaren heen, door factoren zoals tijdgebrek. Want het doorvoeren van een nieuwe tool of een vernieuwde routine? Dat kost vaak energie, tijd en moeite.


Een goed voorbeeld binnen 50 Koffies is ons cashflowdocument. We ‘werken’ binnen 50 Koffies al twee jaar lang met een document waarin we onze cashflow tracken om er een goed zicht op te krijgen en te kunnen plannen. Hoewel het document heel duidelijk en gemakkelijk werkt, sloegen we er maandenlang maar niet in om het met regelmaat bij te houden. Uiteraard kan het document nog zo gebruiksvriendelijk zijn; zonder data is het totaal waardeloos. Pas sinds enkele maanden lukt het ons eindelijk om het document nauwgezet bij te houden, doordat we er nu voor hebben gezorgd dat het onderdeel is geworden van onze wekelijkse vergadering op maandag.


Gelukkig beseffen we wel dat we niet alleen zijn in die struggle om te optimaliseren: jarenlange routines doorbreken of nieuwe processen invoeren vraagt vaak een portie doorzettingsvermogen en heel wat energie. We vinden het dan ook belangrijk om met jullie te delen dat businessoptimalisatie ook bij ons niet van een leien dakje verloopt. Ook ons bekruipt af en toe het gevoel dat we dinosauriërs zijn; vastgeroest aan ouderwetse routines en inefficiënte tools. Er ligt dus nog een hele weg voor ons, maar met een groot vertrouwen in de moderne tools kijken wij ernaar uit om te werken aan de beste versie van ons bedrijf.
14 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page