top of page

Het intrapreneursverhaal van Maxime

Maxime Van Beveren (30) is Project Manager Port Projects bij Port of Antwerp-Bruges. In de haven van Antwerpen is ze verantwoordelijk voor een aantal omvangrijke projecten op rechteroever, waaronder de Europa Terminal. Naast haar werk is ze vooral een levensgenieter van het eerste uur, die je geregeld op de markt of op de dansvloer kunt terugvinden. 50 Koffies sprak met haar over haar loyaliteit, haar drive en haar ambities.

Wie ben je op en naast de werkvloer?

“Naast het werk ben ik vooral een levensgenieter: in het weekend vind je me geregeld op de markt, op café of op restaurant met vrienden en ik reis graag (en geniet ervan om toekomstige reizen alvast uit te stippelen). Ik ben onlangs getrouwd met Michiel en ik woon in Antwerpen.


Op het werk ben ik aangesteld als Project Manager Port Projects bij Port of Antwerp-Bruges, wat betekent dat ik verantwoordelijk ben voor enkele grote, complexe projecten op rechteroever. Concreet sta ik momenteel aan het hoofd van een aantal projecten die ik van begin tot einde in goede banen moet leiden, dus vanaf de initiatiefase tot en met de realisatie. Daaronder valt bijvoorbeeld de vernieuwing van de kaaimuur en terminal van de Europa Terminal.


Mijn werkdagen zijn vooral gevuld met meetings met interne en externe contacten. Ik vergader op dagelijkse basis met collega’s en met mijn leidinggevenden, maar ook met externe stakeholders zoals aannemers, de Vlaamse Overheid of klanten (concessionarissen).”


Bij 50 Koffies omschrijven we intrapreneurs als medewerkers die hun (uitdagende) job met een ondernemende mindset én een grote portie ondernemerschap en proactiviteit uitoefenen. Kan je jezelf vinden in die omschrijving?

“Ik zou mezelf zeker niet snel zo omschrijven, maar op zich valt mijn job inderdaad wel binnen die definitie. Ik ben verantwoordelijk voor een aantal strategische projecten in de haven en draag een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor die projecten, dus in dat opzicht pas ik wel in het plaatje. In mijn functie heb ik veeleer het gevoel dat ik mijn ‘eigen’ projecten begeleid, en niet zozeer dat ik uitvoerend meehelp op projecten van iemand anders. Dat helpt zeker om die verantwoordelijkheid actief op te nemen.”


Heb je ooit het gevoel gehad dat je wilde ondernemen? Zie je jezelf in de toekomst nog ondernemen?

“Vroeger had ik altijd het idee dat ik zou gaan ondernemen. De job die ik nu uitoefen, is dan ook eerder het gevolg van hoe mijn carrière tot hiertoe gelopen is. Het was niet echt een bewuste keuze om in loondienst te gaan. Toch merk ik daar nu absoluut de voordelen van op: ik werk voor een groot bedrijf en ondervind dagelijks hoeveel kansen ik krijg. De mogelijkheden die ik heb om door te groeien, had ik als ondernemer op deze leeftijd nooit kunnen bewerkstellingen. Bovendien biedt werken voor een groot bedrijf nog heel wat andere voordelen: ik werk dagelijks samen met mensen uit heel andere disciplines en met diverse achtergronden waarvan ik bijzonder veel kan leren. Ik kan me specialiseren in wat mij écht interesseert, net omdat ik beroep kan doen op mensen met een eigen expertise in pakweg financiën of vergunningen. En dat zijn dingen die ik er – als startende ondernemer – tegen wil en dank misschien had moeten bijnemen, ook al liggen ze me niet.”


Wat is jouw ambitie? Is die ambitie haalbaar, rekening houdend met je huidige workload en de toekomstige verwachtingen?

“Op korte termijn wil ik eerst en vooral verder groeien als projectleider voor grote projecten in de haven. Op langere termijn hoop ik door te groeien als manager op strategisch vlak. Ik zou het fantastisch vinden om nog meer te kunnen meedenken over de strategische beslissingen van het bedrijf en die beslissingen ook uit te werken op projectbasis met de juiste mensen.

Voorlopig lijkt die ambitie haalbaar, al is het moeilijk om dat te voorspellen als mijn gezinssituatie zou veranderen. Ik heb een flexibele en ondersteunende partner en voorlopig hebben we geen kinderen, waardoor ik me vandaag voor de volle 100% kan focussen op mijn job. Bij mijn leidinggevenden zie ik vooral een verschil in het niveau van uitvoering en van verantwoordelijkheden. Een project dat in uitvoering is, vereist soms (hoog)dringendheid van leidinggevenden. Zeker wanneer ik zou doorgroeien, zal die hoogdringendheid een factor zijn om rekening mee te houden. Vandaag kan ik alleen maar zeggen dat ik bijzonder enthousiast ben om mijn ambitie waar te maken.”


Hoe omschrijf je je loyaliteit naar je bedrijf toe?

“Mijn loyaliteit naar het bedrijf uit zich misschien nog het meeste in trouw aan mijn leidinggevenden: dat zijn stuk voor stuk mensen met heel wat kennis en ervaring die mij ondertussen al zoveel hebben geleerd en waar ik enorm veel respect voor heb. Maar ik ben ook iedere dag blij om voor Port of Antwerp-Bruges te kunnen werken: de haven is een heel fijne werkgever, ik zit er écht op mijn plaats. Ik kan me perfect voorstellen dat ik de rest van mijn leven voor de haven zou werken, net omdat ik weet dat ik er kansen krijg, kan doorgroeien, kan schuiven … Dat zie ik ook bij mijn collega’s: er is best weinig verloop in het team, omdat mensen zich gewaardeerd en gesteund voelen. Tot slot ben ik ook trouw aan mijn job: ik ben vandaag verantwoordelijk voor een aantal grote projecten van een grootorde die ik bij andere werkgevers niet snel toevertrouwd zou krijgen. Dat maakt dat ik het gevoel heb dat ik persoonlijk kan bijdragen aan de groei van de haven en aan de vormgeving van de stad Antwerpen, en dat is voor mij heel waardevol.”
“Bij Port of Antwerp-Bruges wordt intrapreneurship heel sterk aangemoedigd. De haven heeft drie kernwaarden, waarvan durf er eentje is. Onze werkgever daagt medewerkers uit om voorstellen te durven doen, om kritisch te durven nadenken. Die durf wordt aangemoedigd bij alle medewerkers, op alle niveaus. Uiteraard neem ik aan dat een persoonlijke drive mij zeker ook helpt om vooruit te komen. Ik heb het moeilijk met inefficiëntie en zal die van nature uit altijd aankaarten en proberen aanpakken.”
9 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page