top of page

Het intrapreneursverhaal van Laura

Laura Rosseel is als advocate voor Cambrian gespecialiseerd in vennootschapsrecht, investeringen, overnames en strategische samenwerkingen. Ze werkt hard en graag, maar werkt ook heel graag niet: naast het werk vind je haar met vrienden op café of op ontdekking in een ander land. Ze geniet vooral van gezelligheid en van mooie momenten met de mensen rondom haar. 50 Koffies sprak met haar over ambitieuze toekomstvooruitzichten, over teamwork en over professioneel vertrouwen.

Wie ben je op en naast de werkvloer?

“Ik werk heel graag, en ik werk ook heel graag niet. Naast de werkvloer ben ik iemand die meestal heel goed kan loskoppelen en de privéknop kan omdraaien. Ik reis heel graag om nieuwe plaatsen, mensen en culturen te ontdekken, zowel binnen als buiten mijn comfortzone. Ik breng mijn vrije tijd liefst door met mijn vrienden en familie, bijvoorbeeld op restaurant of op café, zolang het maar gezellig is. Ik heb geen overschot van tijd voor een hele reeks hobby’s, maar ik kies bewust voor de leuke dingen en mensen rondom mij en probeer daar zo veel mogelijk van te genieten.


Ik werk als advocate voor Cambrian, een advocatenkantoor met een sterke focus op innovatie, dat onder meer gespecialiseerd is in investeringen, overnames en strategische samenwerkingen. Met ons kantoor focussen we op start-ups en scale-ups die op zoek zijn naar groeifinanciering, een belangrijke samenwerking opstarten of door een overnameproces gaan, maar we begeleiden hen ook bij de meer dagdagelijkse commerciële uitdagingen. Ondertussen werk ik sinds 2016 binnen dit team, en zijn we sinds iets meer dan twee jaar geleden met Cambrian gestart. Wat ik zelf heel fijn vind aan deze sector en job is dat het constructief werk is: we bouwen aan samenwerkingen in alle vormen en werken elke dag samen met ondernemers, en dat maakt het boeiend, dynamisch en zeer gevarieerd. Never a dull moment!


Het klinkt ongetwijfeld herkenbaar, maar op een 'gemiddelde werkdag' heb ik halverwege de dag nog niets gedaan van wat er op mijn to do-lijstje stond. Een typische werkdag verloopt in onze sector dan ook altijd anders dan je verwachtte, net omdat er – naast het geplande werk – ook heel wat ad hoc-vragen binnenkomen. Vaak zijn die vragen dringend en hebben ze een belangrijke impact voor de ondernemer in kwestie, en we proberen dan ook als een partner voor de ondernemer te denken en die zo goed mogelijk bij te staan. Dat is vaak hard werken, maar ik doe het met heel mijn hart.”


Bij 50 Koffies omschrijven we intrapreneurs als medewerkers die hun (uitdagende) job met een ondernemende mindset én een grote portie ondernemerschap en proactiviteit uitoefenen. Kan je jezelf vinden in die omschrijving?

“De term ‘intrapreneurship’ wordt in veel contexten gebruikt, maar in de bovenstaande omschrijving kan ik mezelf wel terugvinden. Uiteraard werk ik in een organisatie, maar binnen die organisatie voel ik me rechtstreeks verantwoordelijk naar onze klanten toe, en wil ik ook zo veel mogelijk actief bijdragen aan ons kantoor en team als onderneming op zich.”


Heb je ooit het gevoel gehad dat je wilde ondernemen? Zie je jezelf in de toekomst nog ondernemen?

“Ik waardeer het contact met collega’s enorm en geniet vandaag oprecht van de vele voordelen die het werken in een organisatie mij biedt. Eerst en vooral werk ik graag in teamverband, wat ook nodig is voor het werk en de transacties die we met ons kantoor verwezenlijken: daarvoor zijn bandbreedte en draagkracht meer dan noodzakelijk. Ik heb een sterk vertrouwen in ons kantoor en ik wil mijn schouders dan ook écht onder onze organisatie zetten om ze te doen groeien en een dragende omgeving te creëren voor onze jongere en toekomstige medewerkers. Vervolgens laat werken binnen een kantoor ook toe dat je je in sterke mate kunt specialiseren: zoals de meeste van mijn collega’s heb ik zelf een sterke achtergrond in venture capital, private equity en M&A, maar blijf ik me verder specialiseren. Vandaag is dat voor mij onder meer in corporate venturing en strategische innovaties binnen of in samenwerking met grotere bedrijven.


Hoewel het werk binnen ons kantoor (en het kantoor zelf) al een bepaalde mate van ondernemerschap stimuleren en ik natuurlijk ook op dagdagelijkse basis voornamelijk met ondernemers werk, ben ik naast het puur professionele ook wel betrokken bij een aantal andere projecten die mijn ondernemerszin op een andere manier voeden. Maar als advocate blijf ik ook in de toekomst sowieso graag in teamverband werken.”


Wat is jouw ambitie? Is die ambitie haalbaar, rekening houdend met je huidige workload en de toekomstige verwachtingen?

“Ik ben nog jong, maar zeker ambitieus: ik geloof sterk in ons kantoor en team en ben zeker en vast geïnteresseerd om door te groeien in ons bedrijf. Om dat te kunnen doen, wil ik mezelf blijven ontwikkelen, verbeteren en specialiseren. Op die manier kan ik ervoor zorgen dat ik een waardevolle bijdrage kan leveren aan het bedrijf (en eventueel in de toekomst ook aan het leiderschap). Gelukkig wordt een dergelijke mindset ook aangemoedigd. Mijn ambitie gaat ook verder dan alleen mezelf: groei betekent uiteraard persoonlijke groei, maar ook groei van het bedrijf. Als we ons leiderschap kunnen versterken, betekent dat dat onze klantenbasis verbreedt, dat we als kantoor onze aanleunende specialisaties kunnen uitbreiden en een breder dienstverleningspakket kunnen aanbieden. En uiteraard ook: dat we ruimte kunnen creëren om meer mensen werk te geven in een stimulerende en gezonde werkomgeving.


Op dit moment lijkt mijn ambitie ook wel haalbaar, al blijft het tijdsgewijs een uitdaging om de workload enerzijds te combineren met het beheren van klantenrelaties en business development, en anderzijds met voldoende tijd voor je privéleven. Ik heb geen glazen bol, maar als ik vandaag kijk naar mijn leidinggevenden, dan geven zij een mooi voorbeeld van de combinatie van een leidinggevende functie bij Cambrian en actieve betrokkenheid bij hun gezin en familie. Ik ben ambitieus, wil doorgroeien en kies er bewust en graag voor om veel tijd en energie aan mijn werk te spenderen, maar niet volledig ten koste van mijn leven naast het werk. Dat past gelukkig ook wel binnen de cultuur van ons bedrijf, en dat stemt me dus zeker hoopvol voor de toekomst.”

Hoe omschrijf je je loyaliteit naar je bedrijf toe?

“Dat ik nog steeds elke dag even graag ga werken, heeft alles te maken met mijn team én mijn collega’s en zorgt dan ook voor een grote loyaliteit naar het bedrijf toe. Ik werk heel graag en met veel enthousiasme voor Cambrian: ik krijg er veel flexibiliteit, er zijn geen vaste uren en is er een groot vertrouwen naar de medewerkers toe. Dat maakt dat ik in de organisatie van mijn werk op zich niets tekort kom. Er is een wederzijdse vertrouwensband met mijn leidinggevenden en ik weet dat er ruimte is voor opmerkingen, vragen en ideeën. Ik haal iedere dag opnieuw veel plezier uit mijn job en die voldoening is voor mij onmisbaar. Dat komt voornamelijk door de omgeving: ik werk in een gezonde, veilige omgeving waar ik aangemoedigd word om te groeien en om initiatief en ownership te nemen.”


Hoe heb jij je zelfstandige mindset ontwikkeld? Zit intrapreneurship in de bedrijfscultuur?

“Intrapreneurship is inherent verweven met onze bedrijfscultuur. Eerst en vooral werken we met ondernemend cliënteel, wat ervoor zorgt dat eenzelfde mindset voor ons als advocaten enorm belangrijk is omdat dat onze relatie met de klant ook alleen maar kan verbeteren. Bovendien selecteren we onze nieuwe medewerkers ook op basis van assertiviteit, goesting en drive. We willen een team van mensen die niet alleen kunnen uitvoeren, maar die ook meedenken, organiseren en initiatief nemen. Dat gaat veel verder dan alleen klantendossiers: een medewerker die op de proppen komt met een moodboard voor een Instagrampagina? Zoiets zullen we in ons team alleen maar aanmoedigen. We streven naar een cultuur waarin alle aparte karakters hun plaats krijgen en we ook voldoende aandacht geven aan de specifieke talenten of interesses van alle medewerkers, zowel wat het inhoudelijke werk betreft als in de organisatie en cultuur van ons kantoor.”


11 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page