Het taboe rond falen doorbreken lukt ons enkel en alleen als we samenwerken. Ook bij 50 Koffies doen we de komende weken onze duit in het zakje door met onze eigen #faalverhalen naar buiten te komen. Om de Facebookrealiteit te challengen en om te tonen dat het bij iedereen wel eens tegenzit, maar vooral om te bewijzen dat falen draagbaarder wordt als het gedeeld wordt.
Weet je nog, die keer dat je – ondanks het weekendwerk en de nachtjes door – toch niet geslaagd was voor dat ene examen? Toen je al die moeite stak in die relatie die uiteindelijk toch weer afsprong? Toen er alsnog een kanjer van een dt-fout op je PowerPoint stond waaraan je zo hard had gewerkt? Je herkent ongetwijfeld dat verschrikkelijke gevoel van gefaald te zijn. Iedereen ervaart mislukkingen en de schaamte die daarmee gepaard gaat, en toch wordt er amper over gesproken.
In onze omgeving worden succesverhalen in het rond gestrooid, denk maar aan je socialmediafeed. We leven in een Facebookrealiteit waarin er weinig plaats is voor mislukkingen. Maar ook falen maakt deel uit van het leven; het vormt zelfs een onontbeerlijke stap naar succes. Wie niet probeert, kan niet falen en dus ook niet leren. Tijd om falen uit de taboesfeer te halen dus, zowel op professioneel vlak, als op vlak van liefde, wetenschap, sport … Als maatschappij moeten we streven naar een omgeving waarin we enerzijds mensen aanmoedigen om dingen te blijven proberen, en waarin mensen zich anderzijds ook niet hoeven te schamen als hun plannen mislukken – zeker niet als daaruit geleerd kan worden.
De afgelopen weken deelden we bij 50 Koffies daarom openlijk onze #faalverhalen. We vroegen onze experten en gastsprekers om hetzelfde te doen. Uit hun verhalen haalden we een aantal interessante aandachtspunten:
Je kunt pas falen als je mislukt in je opzet en daar NIET uit leert.
Maak een onderscheid tussen je actie en het resultaat ervan. Je mag best trots zijn op je actie en tegelijkertijd teleurgesteld als het resultaat tegenvalt.
Koppel je gevoel van falen niet aan je identiteit: het is niet omdat een project faalt, dat jij als persoon ‘mislukt’ bent.
Probeer jezelf een gevoel van veiligheid aan te leren. Een werk van lange adem, maar het zal ervoor zorgen dat je minder afhankelijk zult zijn van wat er in de buitenwereld gebeurt.
Verander je mindset: als je blijft geloven dat iets gaat mislukken, is de kans groot dat dat ook gebeurt.
… en kies voor een positieve toon. Je liet die koffietas niet domweg vallen, je was gewoon nogal hevig 😉.
Verander ‘ik moet’ naar ‘ik ga’, ‘ik wil’ of ‘ik zal’.
You survived any of your worst days until now, you’ll be fine!
Het allerbelangrijkste? Je bent niet alleen! Iedereen heeft wel eens het gevoel gefaald te zijn, of dat nu persoonlijk of professioneel is. Als afsluiter van een bijzonder interessant topic ijveren we dus nog een laatste keer voor deze belangrijke oproep: falen wordt draagbaarder als je je ervaring en gevoel deelt.
Comments